Казанлъшки манастир "Въведение Богородично" град Казанлък, община Казанлък, област Стара Загора

Казанлъшки манастир Въведение Богородично

Казанлъщкият девически манастир възниква в периода 1864-1866г.,когато са построени жилищни сгради и църквата.Манастирът се намира в самия град Казанлък и е ограден с висок зид.Понастоящем е постоянно действащ и обитаван от монахини.

Мъглижки манастир "Св. Николай" град Мъглиж, община Мъглиж, област Стара Загора

Мъглижки манастир Свети Николай

Мъглижкият манастир се намира на на 13 км. източно от гр. Казанлък и на 25 км от гр. Стара Загора. Първите конкретни сведения за съществуването на Мъглижката обител са от 1490г., когато е открита мраморна плоча с образ на патрона Св. Николай Чудотворец. Данни за манастира получваме и от немския пътешественик Стефан Герлах, който посетил обителта през 16в. Голяма беда сполетяла Светата обител през 1623г., като тогава турския военачалник Склав плячкосал манастира и избил монасите. В края на 17в. Мъглижкия манастир е възстановен, но по време на кърджалийските набези е в края на 18в. отново е разрушан. В обителта е имало последователно - мъжко, девическо и неделно училище, което през 1870г. прераства в прогимназия.

Чирпански манастир "Св. Атанасий" село Златна ливада, община Чирпан, област Стара Загора

Чирпански манастир Свети Атанасий

Според научна експедиция проведена през 2004г. в околностите на с. Златна Ливада, Чирпанският манастир е може би най-стария действащ манастир в Европа. Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий през 344г. В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновековието.